Constat că în ultimul timp sunt tot mai multe voci ale unor așa-zişi „suporteri”, care cer demisia actualului staff tehnic, acuză (unii) jucători, avansează propuneri de antrenori, se manifestă ca niște primate, unii chiar de la tribuna oficială a stadionului Nicolae Dobrin, alții doar în mediul online – ascunși în spatele unui pseudonim.
Aș vrea să le amintesc sau să le spun (în cazul că nu au știut niciodată) ce inseamnă suporter:
„SUPÓRTER ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care simpatizează și susține cu pasiune o echipă sportivă sau anumiți sportivi, când au loc competiții cu participarea lor. /<fr., engl. supporter”
În România, și în Pitești parcă cu atât mai mult (din păcate), ideea de suporter este total greșit înțeleasă și transpusă în practică.
Ceea ce nu înțeleg mulți dintre actualii fani, e faptul că un suporter este alături de echipa favorită la victorii, dar și la înfrângeri.
Credeți că antrenorul sau jucătorii nu vor să câștige? Ideea este că în sport nu există doar victorii…
Un suporter iși iubește și susține propria echipă, iși respectă adversarii, o face uzând acel concept numit „fair-play”. În niciun caz nu are ca atribuții adresarea de expresii licențioase adversarilor, arbitrilor, sau oficialilor echipei adverse.
Mai toți tinerii iubitori de fotbal știu cine este Real Madrid. Sunt însă foarte puțini care știu că FC Argeș este singura echipa românească care i-a invins pe madrileni. Se întâmpla în sezonul 1972-1973 al Cupei Campionilor Europeni. O echipă ce îl avea pe marele Dobrin la apogeul carierei. După victoria cu 2-1 de la Piteşti, marele Santiago Bernabeu a vrut să îl transfere pe Dobrin la Real.
Am avut privilegiul de a asista la (câteva dintre) meciurile Realului din Madrid, am sesizat diferența uriașă de mentalitate și de atitudine în ceea ce privește manifestările suporterilor.
A fost o onoare pentru mine (ca piteștean), ca într-un dialog cu un suporter al Realului (e adevarat unul de 70 de ani), acesta să-și amintească de geniul lui Dobrin.
Revenind la suporteri: știti cum își manifestă fanii Realului nemulțumirea (atunci când ea există) față de jocul echipei, de rezultate, etc? Afișează acele celebre batiste albe. Sesizați diferența?
Nu fanii numesc antrenorii, nu ei stabilesc politica de transferuri, bugetul etc. Cei care o fac sunt alții: există un director sportiv, un consiliu de administrație – ale căror propuneri sunt transmise președintelui clubului, pentru a fi puse în aplicare.
Cu toții iubim FC Argeș. Ideea este sa o facem ca adevărați suporteri!
PS: acesta nu este un articol adresat celor care fac parte din galeria lui FC Argeș, ci acelor „suporteri” din alte zone ale stadionului.