Vultur în dificultate…

marca-FCA.jpg

Având în vedere discuțiile apărute în spațiul public, inclusiv declarația făcută de primarul Piteștiului, Cornel Ionică, care a vorbit într-o conferință de presă despre faptul că au apărut unele contestații la adresa clubului FC Argeș, am avut o discuție cu unul dintre cei al căror nume apare pe contestația depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).
Am stat de vorbă cu d-ul Viorel Ilinca, secretarul general al AJF Argeș.

În cele ce urmează am să prezint aspecte din acest dialog, în care d-ul Ilinca a exprimat punctul său de vedere.
Menționez din start, ca personal, nu judec, nu emit verdicte, prezint doar o opinie exprimată de d-ul Ilinca. Nu îmi asum nicio responabilitate în cazul în care lucrurile nu stau așa cum au fost expuse de interlocutorul meu.

Am început cu o recapitulare a istoriei:

Viorel linca: FC Argeș a trecut prin mai multe etape sub forma organizării clubului. Știți foarte bine, în 1953 a luat ființă Dinamo Pitești, până în ’68, când i-a schimbat denumirea în Fotbal Club Argeș.
În 1992 echipa a retrogradat, la solicitarea Primăriei Pitești, a primarului Pendiuc și a d-lui Stroe, am venit de la Dacia, intrând în conducerea clubului FC Argeș, în funcția de vicepreședinte.
Odată cu apariția legii 26/1990, clubul a trebuie să se reorganizeze, și FC Argeș în ’92 s-a constituit în Asociația Fotbal Club Argeș, cu niște membri fondatori (26 la număr), între care și eu.
Am funcționat pe forma asta de organizare până în anul 2005.
Într-o conjunctură pe care nu vreau s-o mai discut acum, se înființase o societate comercială pe legea 31, SPORT AG SA, cu acționariat Consiliul Județean, Consiliul Local și alți 9 membri, cu un obiect de activitate pe legea 31, în ideea de a face activități comerciale și alte activități, în ideea de a produce niște bani și de a susține activitatea la FC Argeș.
S-a încercat formula asta, n-a dat rezultate, și în 2005 i-am schimbat obiectul principal de activitate în activități sportive (cod CAEN 9319) și am cesionat dreptul de participare al echipei FC Argeș la societatea comercială, care și-a schimbat denumirea din SPORT AG în SC FOTBAL CLUB 2005 SA ARGEȘ (prefectul de la momentul respectiv nu ne-a dat voie la Registrul Comerțului să înregistrăm direct FOTBAL CLUB ARGEȘ).

Societatea nonprofit a cesionat dreptul de participare și dreptul de folosință al însemnelor, deci nu le-a cedat, le-a cesionat (le-a dat spre folosință).

Aici sunt niște neclarități, între ce a cumpărat Consiliul Local al Municipiului Pitești de la societatea care între timp în 2007 și-a schimbat denumirea din SC FC 2005 SA în SC FOTBAL CLUB ARGEȘ SA, legate de însemnele clublui.

Sergiu B: și a cumpărat ce trebuie, în opinia d-voastră?

Viorel Ilinca: nu e treaba mea. Eu sunt unul dintre semnatarii acelei contestații în numele membrilor fondatori ai Asociației FOTBAL CLUB ARGEȘ, și d-ul Răileanu alături de mine, ca secretar general al structurii sportive, și membru fondator.
Noi ne-am asumat această chestiune în ideea în care considerăm că emblema pe care o folosește FC ARGEȘ-ul de astăzi, fostul SCM Pitești, o folosește ilegal.
Acum… vedem ce va decide instanța OSIM-ului, și mai departe, dacă vom considera la momentul potrivit, avem și alte căi de atac.

Sergiu B: deci în acest moment există doar contestația depusă la OSIM? Am auzit variante că s-ar fi contestat și în alte instanțe?

Viorel Ilinca: nu, vorbim despre dreptul de folosință al emblemei FOTBAL CLUB ARGEȘ – care este înregistrată de Asociația FOTBAL CLUB ARGEȘ.
Nu contestăm absolut nimic, modul în care funcționează FCA-ul de astăzi, modul în care au cumpărat, nu avem nicio treabă.
Faptul că folosesc un însemn, care din punctul nostru de vedere ne aparține, asta contestăm.

Sergiu B: s-a speculat în spațiul public, că d-voastră ați depus o contestație în numele celor de la FC ARGEȘ 1953 VULTURII ALB-VIOLETI.

Viorel Ilinca: nu am nicio treabă cu FC Argeș 1953, nu am calitate în clubul ăla, nici membru fondator, nici simpatizant, știu că este un club care nu are ce să conteste, ei sunt o structură nouă, nu aveam cum să mă duc eu în numele lor să contest.
Încă o dată vă spun, eu am făcut în numele membrilor fondatori ai Asociației Fotbal Club Argeș, unde sunt unul dintre membri fondatori ai acelei structuri sportive, care este continuatoarea de drept a lui Dinamo Pitești – devenită FC Argeș, până în 1992.

Sergiu B: este bine că am lămurit lucrurile, oamenii nu știu, dacă nimeni nu comunică aceste lucruri.

Viorel Ilinca: vara trecută am dat o declarație, nu știu dacă ați văzut-o în presă, în care mi-am expus punctul de vedere vizavi de ce au cumpărat cei de la Consiliul Local, de la lichidatorul Enoiu.

Sergiu B: cred că am citit ceva.

Viorel Ilinca: le-am spus atunci, și îmi mențin punctul de vedere, că n-au cumpărat absolut nimic. Palmaresul nu se cumpără. Unde ați văzut în lumea asta că cineva poate să cumpăre un palmares? Este un rezultat al muncii mele, si vi-l vând d-voastră. Cum adică? Cum să vinzi palmaresul unei entități?
Sunt niște lucruri pe care oamenii poate nu le înțeleg…

Sergiu B: nu toți, mai sunt și unii care înțeleg.

Viorel Ilinca: suporterii trebuie să știe că noi nu avem niciun fel de treabă cu actualul FC ARGEȘ, nu punem niciun fel de piedică, singurul lucru pe care trebuie să-l spună oamenii care conduc frâiele acestei echipe, să spună opiniei publice ca pe forma actuală de organizare, nu pot participa în fotbalul profesionist, nu pot participa în Liga 1.

Sergiu B: da, acest lucru a fost făcut public recent.

Viorel Ilinca: eu vara trecută am spus chestiunea aceasta, că nu pot să promoveze, au zis că sunt nebun și că am ceva împotrivă. Nu am nimic cu nimeni, spun niște lucruri așa cum sunt ele.
Eu din 2006, de când m-a dat Penescu afară, am fost contactat o singură dată de primarul Pendiuc.

Sergiu B: revenind la marcă, nu înțeleg care e problema, am înțeles că FC ARGEȘ are o marcă înregistrată.

Viorel Ilinca: unde o au înregistrată?

Sergiu B: la OSIM.

Viorel Ilinca: cum au înregistrat-o? Asta este contestația, acestea sunt lucrurile.
Eu m-am întâlnit cu Enoiu de N ori, i-am spus: băi nea’ Nicule, nu poți, el a zis: ba da, ba da, omul și-a făcut treabă de lichidator, și-a luat banii…

Sergiu B: dar și-a făcut-o legal?

Viorel Ilinca: o vedeți? Îmi arătă emblema lui FC ARGEȘ pe o coală A4, având o ștampilă în dreapta jos.

Sergiu B: da.

Viorel Ilinca: ei folosesc un lucru care a fost înregistrat de FC ARGEȘ în 2001 la Judecătoria Pitești. Cum folosesc ei lucrul ăsta, dacă nu le aparține?

Sergiu B: pot să-i fac o poză?

Viorel Ilinca: nu, nu.
Ei s-au adunat în Consiliul Local, și au zis: vrem să ne numim FC ARGEȘ, pentru că am cumpărat brand-ul. De unde cumperi tu marca?

Sergiu B: deci n-au cumpărat marca?

Viorel Ilinca: vedeți ce mai scrie și în contractul de cumpărare, palmares…

Sergiu B: n-am cum să văd dacă nu îmi arătați…

Viorel Ilinca: ei trebuie să vi-l arate.
Cum să cumperi tu FOTBL CLUB ARGEȘ, când este înregistrată cu numărul ăsta 767 în 1993 la Ministerul Justiției, numele ăsta nu este disponibil. Cum să-l folosești?

Intervine Răzvan Tunaru (unul dintre cei 84 de membrii fondatori ai ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB ARGEŞ PITEŞTI 1953 VULTURII ALB-VIOLEŢI): apropo de VULTURII ALB-VIOLEȚI, ei au vrut să se numească FC ARGEȘ PITEȘTI 1953, și judecătoria nu le-a dat ok-ul, și astfel a apărut VULTURII ALB-VIOLEȚI la coadă, care nu are nicio treabă nici cu siglă, nici cu nimic, nu au nicio calitate, nu sunt continuatorii clubului unde a fost d-ul Ilinca președinte.

Sergiu B: da, asta s-a lămurit între timp, ei au dat un comunicat în care au explicat aceste lucruri.

Vorel Ilinca: asta să transmiteți suporterilor că eu am acționat și acționez în numele membrilor fondatori ai structurii sportive care încă mai există (e într-o fază la tribunalul comercial).
Acum problema se pune la modul ăsta, și noi de asta am contestat, știu că au și ei niște documente, dar dacă documentele alea sunt așa cum trebuie.
Eu chiar s-ar putea să mă opresc din acțiunea asta, dacă văd că lucrurile vor lua amploare, eu am zis că opinia publică, pentru că sunt și banii mei, și banii d-voastră sunt acolo, sunt niște bani publici, și opinia publică ar fi normal să știe exact ce se întâmplacu cu banii cu care ei contribuie.
În rest, să fie sănătoși.
Personal nu mă interesează vreo funcție de conducere într-un club.

Aici se termină dialogul cu d-ul Ilinca.
Concluziile, le trageți d-voastră.

 

PS: azi v-am prezentat punctul de vedere al d-ului Ilinca.
În zilele următoare o să prezint și poziția oficială a clublui FC Argeș, pe acest subiect, opinie care va fi exprimată în cadrul unei conferințe de presă.

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!